Minulý rok som sa tešil z vytáčania medu od našich komunitných včelstiev a dnes opíšem ako som sa skamošil s kolóniou červíkov. S kalifornskými dážďovkami som sa teoreticky zoznámil cez Tagera (áno, toho DJ Tagera) v roku 2012. Osobne ma s nimi zoznámil spolubývajúci asi pred 3 rokmi, keď dotrepal 200litrový sud a založil prvý vermikompostér v našom dome. Vzťah s dážďovkami sme si budovali postupne, cez občasné prikrmovanie, následný (domnelý) armagedon keď som si myslel že vykapali. Vtedy som dlho nemal odvahu nahliadnuť dnu, až po zmŕtvychvstanie a následne splnenie si povinnosti dobrého hospodára: postavenie dôstojného príbytku pre tieto užitočné kalifornské potvorky (ktoré upletú z hovna bič). A o tom bude dnešný blog, článok, návod…
Načo je mať dobré doma červíky?
Nie je zámerom tohto textu vyčerpávajúco popisovať výhody domáceho kompostovania, už to urobili mnohí predomnou. Ja som túto tému konzultoval s Tagerom, pozrel si pár videí z projektu kompostuj.me, prihlásil sa do červíčej komunity na facebooku a prečítal si tento návod od Branislava Moňoka. Ale v skratke:
- dážďovky spapajú bioodpad z kuchyne, vykakajú kvalitný kompost do tvojej záhrady alebo kvetináčov
- okrem toho “cikajú” luxusný džús na ktorom si pochutnajú tvoje rastliny a je vhodný aj na hydroponické pestovanie
- znížia objem odpadkov, ktorý ide do komunálu a urobia z teba nádejného zerowaste hipstera
- je to netradičné domáce zvieratko
Zámerom blogu je ukázať, že mať vlastný vermikompostér nie je kvantová fyzika. A 468 červích dier treba vŕtať 5.5mm vrtákom.
Ako na to?
Je veľa možností a spôsobov, ako si založiť vermikompost od zakúpenia hotového produktu, DYI stavebnice, alebo si to postaviť od základu po svojom.
Pôvodný komposter v 200l sude bol fajn na začiatok, ale má niekoľko zásadných nevýhod. Odoberanie hotového kompostu je náročné, keďže všetko je v jednom priestore, odtok červieho džúsu sa postupne spomaľuje pretože dierka na odtok sa upcháva. Celkovo údržba takéhoto riešenia je veľmi náročná. Až tak náročná, že sa mi do toho asi dva roky nechcelo. Za celý ten čas som vybral len veľmi malú časť hotového kompostu. Riešil som, ako to vylepšiť, nechcel som kupovať hotový produkt pretože mi to prišlo zbytočné a preto som sa rozhodol, že si postavím vlastný. Popritom sa aj naučím ako to funguje.
Výhodou tohto riešenia je modulárnosť, tzn. hotový kompost je v samostatných prepravkách a džús oddelí gravitácia do oddeleného priestoru. Kompostér sa dá veľmi ľahko rozobrať kvôli odberu hotového kompostu, údržbe alebo za účelom ďaľšieho vylepšenia či rozširovania kapacity. Rozšírenie kapacity sa dá urobiť aj cez kúpu väčších prepraviek.
Základom sú euro prepravky z umelej hmoty, ktoré som kúpil v storage.sk:
• RUKOVÄTE UZATVORENÉ EG 43/17 HG
• RUKOVÄTE UZATVORENÉ EG 43/12 HG
• VEKO BEZ ZÁVESOV
Pôvodne som chcel aj ventil na výpúšťanie džúsu, bohužiaľ ho nemali a vyriešil som to v Piešťanskom Aquacentre týmto prechodom (nezabudnite na 2x tesnenie). Oželel som páčku a džús budem vypúšťať podobne ako olej v aute. Keby som veľmi chcel, tak ventil sa dá dokúpiť a namontovať na závit prechodu dodatočne.
Na prácu stačí základné náradie, čo má doma priemerný kutil (alebo sused).
• Meter/pravítko/ceruzka
• Vŕtačka + vrták (ja som použil 5.5mm)
• Brúsny papier alebo kotúč
• Sťahovacie pásky
Postup
Do spodného dielu je potrebné vyvŕtať väčšiu dieru na prechod. 25-ka vrták asi nebude bežnou výbavou, takže malým vrtákom navŕtajte niekoľko dier husto vedľa do kruhu seba a tie potom len prepojte. Ja som namontoval prechod do stredu, ale odporúčam ho dať viac na kraj, zo strany kde budete odoberať džús.
Vyššie poschodia červíčieho apartmánu budú obsahovať kompost a preto v každej prepravke je potrebné navŕtať diery o veľkosti 5 až 6 mm. Cez príliš malé diery budú mať dážďovky problém sa presťahovať k novej potrave a cez príliš veľké bude kompost príliš prepadať do spodnej nádoby. Odporúčaná vzdialenosť najmenej 2 cm. Geometrická presnosť nie je nutná, ale ani som to nechcel robiť úplne náhodne. Navŕtal som 4 rožné diery, aby sa mi tam zmestila pohodlne vŕtačka. Vymeral som akurát stred a nanášal som od oka vzdialenosti aby boli cca 2-3cm od seba. Aby som nemusel merať opäť rozteč dier do ďaľších prepraviek, tak som som ich otočil dnami sebe a vyvŕtal 4 diery podľa pôvodnej. Cez štyry diery som ich zviazal sťahovacími páskami, aby sa mi prepravky nehýbali. Potom som už len vŕtal metódou copy/paste ostatné diery do všetkých prepraviek. Na záver je vhodné ešte diery obrúsiť a umyť pretože v nich zostávajú kúsky plastov a to v komposte či záhrade určite nechceme mať.
Tadáááá
Domáci kompostér je hotový a môžeme ho začať používať. Podľa návodov na internete je vhodné použiť na spodok podstielku tzv. uhlíkatý materiál môže to byť napríklad skartovaný kancelársky papier, kartón, kokosová drť, listy a podobne. Ja som zvolil kancelársky papier a kartón nakoľko mám skartovačku a vždy mám dosť skartovaného papiera ktorý používam aj na rozpaľovanie v krbe. Ďaľšia vrstva je násada s červíkmi, tá sa dá získať napríklad cez spomínanú červíčiu skupinku na FB, alebo existuje aj červíčia mapa. A keď chcete brandované “Tagerove dážďovky”, (prípadne podstielku alebo jeho rady) využite FB stránku Kalifornské dážďovky. K násade treba dať aj papanicu pre červíky, tzn. bioodpad z kuchyne. Navrch opať uhlíkatý materiál ktorý to celé prikryje.
Epilóg
Realizácia tohto miniprojektu ma tak nabudila, že som ju fotodokumentoval a rozhodol som sa o túto skúsenosť podeliť. Veľmi pekne chcem poďakovať Radkovi Tagerovi za pomoc a konzultácie bez ktorých by mi to celé trvalo oveľa dlhšie. A samozrejme spolubývajúcemu “Rudovi”, bez ktorého by tento príbeh ani nezačal. Keby to sem nedotrepal, tak asi sotva toto začnem riešiť. Ale keďže mi vytvoril tento ubytovací problém, jeho riešenie ma obohatilo.
Nie som na túto tému odborník a nepýtajte si odomňa rady, je toho plný internet. Chcel som sa len podeliť o moju skúsenosť, prípadme Ťa inšpirovať k podobnej skúsenosti.
Ako sa Ti páči tento príspevok? Podeľ sa o svoj názor v diskusii pod článkom, zdieľaj ho na svojich sociálnych sieťach. Ak sa Ti páči čo robím, podpor moju ďaľšiu tvorbu.